Extra laadpunten voor elektrische voertuigen

"Open Vld Diest wil inzetten op laadpalen voor elektrische voertuigen," klinkt het bij gemeenteraadslid Christophe De Graef. Hij wijst hiervoor naar een beslissing van de Vlaamse Regering. "Er dienen 5000 laadpunten voor elektrische voertuigen geïnstalleerd te worden in Vlaanderen," licht hij toe. "Daarvan zouden er volgens het spreidingsplan negen aan Diest toegewezen worden, waarvan de eerste in 2017 geplaatst wordt."

"We zijn er echter van overtuigd dat op termijn een groot deel van het Vlaamse en internationale wagenpark geëlektrificeerd zal zijn," zegt De Graef. Dit impliceert volgens hem dat steden en gemeenten geconfronteerd zullen worden met grote aantallen elektrische voertuigen. De Graef wil dan ook vooruit durven kijken en de lat hoger leggen dan het voorstel van Vlaams minister Tommelein.

Op de gemeenteraad van 30 januari 2017 moedigde De Graef het stadsbestuur aan om, samen met de distributienetbeheerder, na te denken om op termijn een bijkomend contingent aan laadpalen te plaatsen op trekpleisters in Diest. "Open Vld Diest heeft aandacht voor leefmilieu en voor de klimaatproblematiek. We staan dan ook open voor de komst van elektrische voertuigen," klinkt het bij het gemeenteraadslid. "Wij willen een actief en progressief bestuur dat nadenkt over een 'stroomversnelling' in de uitrol van laadpalen." Op deze manier wordt er volgens De Graef gewerkt aan de aantrekkelijkheid van de gemeente.

"Bovendien is dit voorstel bijna kosteloos van onze stad," aldus De Graef. "De palen worden integraal gefinancierd door de exploitanten, die dit doorrekenen aan de gebruikers." Hij vraagt zich dan ook af of het gemeentebestuur bereid is samen te werken met de distributienetbeheerder en waar ze de laadpalen in Diest willen plaatsen. "Ik vraag me bovendien ook af hoe ambitieus de milieu- en klimaatsambities van het stadsbestuur zijn."


Mensen van en voor een Open Diest

[show-team category='open-diest' layout='grid' style='img-square,text-left,img-above,6-columns,white-card-theme' display='name,photo,social,position,location']