Extra laadpunten voor elektrische voertuigen

"Open Vld Diest wil inzetten op laadpalen voor elektrische voertuigen," klinkt het bij gemeenteraadslid Christophe De Graef. Hij wijst hiervoor naar een beslissing van de Vlaamse Regering. "Er dienen 5000 laadpunten voor elektrische voertuigen geïnstalleerd te worden in Vlaanderen," licht hij toe. "Daarvan zouden er volgens het spreidingsplan negen aan Diest toegewezen worden, waarvan de eerste in 2017 geplaatst wordt."

"We zijn er echter van overtuigd dat op termijn een groot deel van het Vlaamse en internationale wagenpark geëlektrificeerd zal zijn," zegt De Graef. Dit impliceert volgens hem dat steden en gemeenten geconfronteerd zullen worden met grote aantallen elektrische voertuigen. De Graef wil dan ook vooruit durven kijken en de lat hoger leggen dan het voorstel van Vlaams minister Tommelein.

Op de gemeenteraad van 30 januari 2017 moedigde De Graef het stadsbestuur aan om, samen met de distributienetbeheerder, na te denken om op termijn een bijkomend contingent aan laadpalen te plaatsen op trekpleisters in Diest. "Open Vld Diest heeft aandacht voor leefmilieu en voor de klimaatproblematiek. We staan dan ook open voor de komst van elektrische voertuigen," klinkt het bij het gemeenteraadslid. "Wij willen een actief en progressief bestuur dat nadenkt over een 'stroomversnelling' in de uitrol van laadpalen." Op deze manier wordt er volgens De Graef gewerkt aan de aantrekkelijkheid van de gemeente.

"Bovendien is dit voorstel bijna kosteloos van onze stad," aldus De Graef. "De palen worden integraal gefinancierd door de exploitanten, die dit doorrekenen aan de gebruikers." Hij vraagt zich dan ook af of het gemeentebestuur bereid is samen te werken met de distributienetbeheerder en waar ze de laadpalen in Diest willen plaatsen. "Ik vraag me bovendien ook af hoe ambitieus de milieu- en klimaatsambities van het stadsbestuur zijn."


Mensen van en voor een Open Diest

Christophe De Graef
Burgemeester, veiligheid, communicatie, openbaar domein en mobiliteit
Dinsdag van 17 en 19 uur op afspraak
DARIS Annemie
Diest
Bruno Roten
Voorzitter Open Diest
Mario Versavel
Fractieleider gemeenteraad
Pascale Vanaudenhove
Personeel, onderwijs, kunstacademie, kinderopvang, burgerzaken, dierenwelzijn en jeugdzorg
Zaterdag van 11 tot 12 uur of op afspraak
Willy Segers
Schaffen
Sabine Meyssen
Gemeenteraadslid
Kaggevinne
Rick Brans
Ruimtelijke planning en omgeving, milieu en duurzaamheid, jeugd en sport
Op afspraak
Silke Vanrompay
Lid Bijzonder Comité Sociale Dienst/Secretaris Open Diest
Diest
VANDE REYDE Maurits
Diest
Cedric Beerten
Ledenbeheerder
Diest
Ilse Cels
Molenstede
Gunther Wuyts
Lid Bijzonder Comité Sociale Dienst
PUTSEYS Lily-Anne
Diest
DEMIR Duzgun
Diest
An Baraitre
Molenstede
Nadine Verboven
Diest
Kris Hanne
Diest
Sam T’Joen
Diest
Francoise Dyckmans
Diest
Annie Stalmans
Schaffen
Adolphe Grutman
Kaggevinne
Kenny Lauwers
Schaffen
Yannick Goemaere
Diest
Harry Jordens
Diest
Marina Lambrechts
Gemeenteraadslid
Schaffen
Danielle Gheyskens
Gemeenteraadslid
Schaffen


Geplaatst in Eerder nieuws, Mobiliteit eerder.