Diest Spreekt: 73% is voorstander van vaste camera’s voor meer veiligheid.

Uit onze "Diest Spreekt"-enquête blijkt dat 73% van de ondervraagden voorstander is van slimme camera's voor meer veiligheid.  In andere gemeenten en steden met zo'n ANPR-camera's daalt de criminaliteit drastisch.  Met Open Diest zijn we al langer voorstander van slimme camera's. Niet om iedereen te controleren, wel om te kunnen gebruiken wanneer het nodig is.


Veiligheid is voor ons een prioriteit. Daarom willen we camerabewaking plaatsen op cruciale plaatsen in Diest, zoals de invalswegen, parken en de Grote Markt. In andere steden, van Kortrijk tot Leuven, werkt deze aanpak. Daarom vroeg ons gemeenteraadslid Rick Brans dit al verschillende keren aan het stadsbestuur op de gemeenteraad. Voorlopig zonder succes.  Het magazine Rondom Diest schreef onlangs nog een artikel over ons voorstel. We blijven gaan voor meer veiligheid.

 


Denk mee, doe mee.

Nieuwe ideeën voor meer veiligheid? Laat ons jouw suggesties weten. Samen gaan we voor meer veiligheid in Diest en haar gemeenten.

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]


Q&A

Vraag: Hoeveel kost zo'n camera (Pieter Claes)?

Antwoord

Eén ANPR-camera kost gemiddeld tussen de 15.000 en 20.000 euro. Natuurlijk is één camera op zich niet erg zinvol. Daarom dat veel steden en gemeenten een cameranetwerk aanleggen met meerder exemplaren. Volgens de Vlaamse Verenigingen voor Steden en Gemeenten hebben alle centrumsteden en 70% van de middelgrote steden nu zo'n cameranetwerk.

De investering wordt ook dikwijls gedragen door verschillende gemeenten en gespreid in de tijd. Je hoeft zo'n bedrag dus niet alleen en in één jaar te betalen.

Zo'n maatregel kost dus wel centen, dat staat. De totale kost is echter doenbaar. Investeren in veiligheid vinden wij noodzakelijk. Het lijkt ons waardevoller dan bijvoorbeeld nieuwe dure parkeermeters. Sterker nog: investeren in veiligheid spaart op lange termijn erg veel geld uit. Denk maar aan de vele dure herstellingen in Diest wegens vandalisme de laatste jaren. En natuurlijk vooral ook de individuele financiële en mentale drama's. Het feit dat zoveel andere steden en gemeenten er eerder voor gekozen hebben, toont aan dat deze aanpak werkt.

 

Mensen van en voor een Open Diest

Christophe De Graef
Burgemeester, veiligheid, communicatie, openbaar domein en mobiliteit
Dinsdag van 17 en 19 uur op afspraak
DARIS Annemie
Diest
Bruno Roten
Voorzitter Open Diest
Mario Versavel
Fractieleider gemeenteraad
Pascale Vanaudenhove
Personeel, onderwijs, kunstacademie, kinderopvang, burgerzaken, dierenwelzijn en jeugdzorg
Zaterdag van 11 tot 12 uur of op afspraak
Willy Segers
Schaffen
Sabine Meyssen
Gemeenteraadslid
Kaggevinne
Rick Brans
Ruimtelijke planning en omgeving, milieu en duurzaamheid, jeugd en sport
Op afspraak
Silke Vanrompay
Lid Bijzonder Comité Sociale Dienst/Secretaris Open Diest
Diest
VANDE REYDE Maurits
Diest
Cedric Beerten
Ledenbeheerder
Diest
Ilse Cels
Molenstede
Gunther Wuyts
Lid Bijzonder Comité Sociale Dienst
PUTSEYS Lily-Anne
Diest
DEMIR Duzgun
Diest
An Baraitre
Molenstede
Nadine Verboven
Diest
Kris Hanne
Diest
Sam T’Joen
Diest
Francoise Dyckmans
Diest
Annie Stalmans
Schaffen
Adolphe Grutman
Kaggevinne
Kenny Lauwers
Schaffen
Yannick Goemaere
Diest
Harry Jordens
Diest
Marina Lambrechts
Gemeenteraadslid
Schaffen
Danielle Gheyskens
Gemeenteraadslid
Schaffen


Geplaatst in Eerder nieuws, In de kijker.