Diest Spreekt: 73% is voorstander van vaste camera’s voor meer veiligheid.

Uit onze "Diest Spreekt"-enquête blijkt dat 73% van de ondervraagden voorstander is van slimme camera's voor meer veiligheid.  In andere gemeenten en steden met zo'n ANPR-camera's daalt de criminaliteit drastisch.  Met Open Diest zijn we al langer voorstander van slimme camera's. Niet om iedereen te controleren, wel om te kunnen gebruiken wanneer het nodig is.


Veiligheid is voor ons een prioriteit. Daarom willen we camerabewaking plaatsen op cruciale plaatsen in Diest, zoals de invalswegen, parken en de Grote Markt. In andere steden, van Kortrijk tot Leuven, werkt deze aanpak. Daarom vroeg ons gemeenteraadslid Rick Brans dit al verschillende keren aan het stadsbestuur op de gemeenteraad. Voorlopig zonder succes.  Het magazine Rondom Diest schreef onlangs nog een artikel over ons voorstel. We blijven gaan voor meer veiligheid.

 


Denk mee, doe mee.

Nieuwe ideeën voor meer veiligheid? Laat ons jouw suggesties weten. Samen gaan we voor meer veiligheid in Diest en haar gemeenten.

Fout: Contact formulier niet gevonden.


Q&A

Vraag: Hoeveel kost zo'n camera (Pieter Claes)?

Antwoord

Eén ANPR-camera kost gemiddeld tussen de 15.000 en 20.000 euro. Natuurlijk is één camera op zich niet erg zinvol. Daarom dat veel steden en gemeenten een cameranetwerk aanleggen met meerder exemplaren. Volgens de Vlaamse Verenigingen voor Steden en Gemeenten hebben alle centrumsteden en 70% van de middelgrote steden nu zo'n cameranetwerk.

De investering wordt ook dikwijls gedragen door verschillende gemeenten en gespreid in de tijd. Je hoeft zo'n bedrag dus niet alleen en in één jaar te betalen.

Zo'n maatregel kost dus wel centen, dat staat. De totale kost is echter doenbaar. Investeren in veiligheid vinden wij noodzakelijk. Het lijkt ons waardevoller dan bijvoorbeeld nieuwe dure parkeermeters. Sterker nog: investeren in veiligheid spaart op lange termijn erg veel geld uit. Denk maar aan de vele dure herstellingen in Diest wegens vandalisme de laatste jaren. En natuurlijk vooral ook de individuele financiële en mentale drama's. Het feit dat zoveel andere steden en gemeenten er eerder voor gekozen hebben, toont aan dat deze aanpak werkt.

 

Mensen van en voor een Open Diest

[show-team category='open-diest' layout='grid' style='img-square,text-left,img-above,6-columns,white-card-theme' display='name,photo,social,position,location']