Jongeren Open Diest brengen gemeenteraad live op internet

Drie jonge leden van Open Diest willen volgende maandag de gemeenteraad livestreamen. Ze hopen dat het stadsbestuur hun initiatief verder zet.

De zittingen van de gemeenteraad zijn steeds open voor het publiek, maar de belangstelling is erg beperkt. In Diest komt gemiddeld een dertigtal mensen luisteren, meestal omdat ze actief lid zijn van een partij. De laatste maanden gingen er op Facebook stemmen op om de vergaderingen te livestreamen. In principe volstaan een smartphone en een goed opgeladen batterij om de beelden live en gratis op de beeldschermen van de inwoners te brengen. Enkele jongere leden van Open Diest gaan die uitdaging aan. Op maandag 29 januari maken Cedric Beerten, Maurits Vande Reyde en Sam T'Joen een livestream van de gemeenteraadszitting.

Cedric Beerten: "Dit is mijn dertigste gemeenteraad op rij. Het zou leuk zijn als meer Diestenaren betrokken worden bij deze vergadering."


“Wij willen meer Diestenaren betrekken bij de gemeenteraad”, zegt Maurits Vande Reyde. “Via onze livestream kan iedereen de gemeenteraad volgen op het internet.

Meer betrokken bij beleid

Cedric Beerten was al dertig opeenvolgende vergaderingen aanwezig tijdens de gemeenteraad en hij betreurt de matige belangstelling. “Er worden toch zeer belangrijke onderwerpen behandeld”, zegt hij. “Ik vond het altijd jammer dat relatief weinig Diestenaren echt betrokken zijn bij het beleid. Onze livestream kan daarin verandering brengen.”

Het drietal hoopt dat het stadsbestuur hun initiatief verder zet. “Het zou een goede zaak zijn indien in de toekomst alle gemeenteraden en commissievergaderingen in Diest te bekijken zijn via het internet”, zeggen Vande Reyde en T'Joen. “Veel andere gemeenten en steden doen dit al, met succes. Ook in het Vlaams Parlement worden alle zittingen uitgezonden via YouTube. Zo worden mensen meer betrokken bij het beleid. Politici doen ook meer hun best om onderwerpen duidelijk uit te leggen. Meer transparantie is immers een goede zaak voor iedereen.”

INFO

De livestream van de gemeenteraad is te zien vanaf maandag 20 uur op de Facebookpagina van Open Diest.

Dit artikel verscheen in het Nieuwsblad.

Maurits Vande Reyde, Cedric Beerten en Sam T'Joen.


Denk mee, doe mee.

Nieuwe ideeën voor een transparant bestuur? Laat ons jouw suggesties weten. Samen gaan we voor een open Diest en haar gemeenten.

Fout: Contact formulier niet gevonden.


Mensen van en voor een Open Diest

[show-team category='open-diest' layout='grid' style='img-square,text-left,img-above,6-columns,white-card-theme' display='name,photo,social,position,location']