Onze livestream was een groot succes: meer dan 2.000 kijkers.

De jongeren van Open Diest zonden gisteren de maandelijkse gemeenteraad live uit via Facebook. Een primeur in de Demerstad. Daarmee willen ze politieke beslissingen dichter bij de bevolking brengen. De livestream was met net geen 3.000 kijkers en veel interactie een succes.

"We wisten niet goed wat we konden verwachten" zegt Maurits Vande Reyde van Open Diest. "De eerste tien minuten was het even wennen om alles duidelijk en hoorbaar in beeld te brengen. Gelukkig gaven kijkers al snel feedback en merkten we dat de debatten duidelijk in beeld kwamen. Na een halfuur stroomden meer en meer kijkers binnen. Op het hoogtepunt van de vergadering, de discussie over nieuwe parkeermeters,  keken meer dan 140 mensen gelijktijdig."

Cedric Beerten: "In de zaal zaten 20 mensen. Dat is zowat het gemiddelde. Met onze livestream hebben we daar een honderdvoud van bereikt."


In totaal kreeg de 2 uur-durende live vergadering 2.900 kijkers. "Facebook gaf op een bepaald moment zelfs het bericht dat onze live video "viraal in Vlaanderen" was, leuk. Het was vooral tof om te zien dat mensen reageerden op hetgeen in de vergadering gezegd werd. Zo zie je maar dat beleid niet ver van de bevolking hoeft te staan." besluit Vande Reyde.

Cedric Beerten, die al meer dan dertig vergaderingen op rij in het publiek zit, was zeer opgetogen met dit succes. "In de zaal zaten 20 mensen. Dat is zowat het gemiddelde. Met onze livestream hebben we daar een honderdvoud van bereikt. Dat is de kracht van moderne communicatie via social media. De burgemeester gaf aan dat het stadsbestuur erover nadenkt om het initiatief in de toekomst verder te zetten. Dat is fijn om te horen."

Gaat Open Diest dit herhalen bij de volgende gemeenteraad? "Dat is zeker geen slecht idee" zegt Sam T'Joen. "We zijn blij dat het stadsbestuur ons initiatief ondersteunde. Het succes toont aan dat je er wel degelijk heel wat mensen mee kan bereiken. Natuurlijk kunnen die ook naar de zaal komen. We vinden het echter ook de plicht van politiek om beleid actief naar zoveel mogelijk mensen te brengen."  

Deze artikesl verscheen in het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Maurits Vande Reyde, Cedric Beerten en Sam T'Joen.


Denk mee, doe mee.

Nieuwe ideeën voor een transparant bestuur? Laat ons jouw suggesties weten. Samen gaan we voor een open Diest en haar gemeenten.

Fout: Contact formulier niet gevonden.


Er kwamen heel wat reacties binnen tijdens de live uitzendingen van inwoners.


Mensen van en voor een Open Diest

[show-team category='open-diest' layout='grid' style='img-square,text-left,img-above,6-columns,white-card-theme' display='name,photo,social,position,location']