Jammer: burgemeester verbiedt uitzending gemeenteraad.

Jongeren Open Diest: “Jammer dat livestream gemeenteraad niet meer mag”

Vorige maand zonden enkele jongeren van Open Diest de gemeenteraad van Diest live uit via Facebook. Het werd een succes met meer dan 3.000 kijkers. Voor de gemeenteraad van deze maand planden ze een nieuwe zogenaamde livestream. Deze keer werd het echter verboden door de burgemeester, die tevens voorzitter is van de gemeenteraad.

“We kregen te horen dat onze uitzending de goede orde zou kunnen verstoren en dat andere fracties ook een aanvraag hadden gedaan” zegt Maurits Vande Reyde van Open Diest. “Vreemde uitleg, vinden we. Bij de vorige livestream stonden we netjes in de publiekzone en had niemand er last van. Dat andere fracties ons voorbeeld willen volgen vinden we net een heel goede zaak. Hoe meer er naar buiten komt van de gemeenteraad, hoe beter. Het gaat er over beslissingen die een impact hebben op iedereen in Diest en haar gemeenten. Verbieden is niet de oplossing.”

De burgemeester kondigde deze week een eigen plan aan, waarbij er vanaf juni een algemene livestream komt die jaarlijks 30.000 euro kost. “Onze was helemaal gratis” zegt gemeenteraadslid Rick Brans. “We vinden het leuk dat het stadsbestuur onze initiatief nu volgt, maar het lijkt ons een overdreven kost. En waarom in tussentijd onze livestream verbieden voor de eerstvolgende gemeenteraden?”

De jongeren blijven niet bij de pakken zitten. “De beslissing van de burgemeester is jammer. We zullen nu andere manieren onderzoeken om de onderwerpen van de gemeenteraad naar buiten te brengen.” zeggen Sam T’Joen en Cedric Beerten vastberaden. “Open communicatie en de betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen bij het beleid in Diest en haar gemeenten is enorm belangrijk. Het is 2018. De tijd dat alles achter gesloten deuren blijft is definitief voorbij.”

Cedric Beerten: "In de zaal zaten 20 mensen. Dat is zowat het gemiddelde. Met onze livestream hebben we daar een honderdvoud van bereikt."


In totaal kreeg de 2 uur-durende live vergadering meer dan 3.00 kijkers. "Facebook gaf op een bepaald moment zelfs het bericht dat onze live video "viraal in Vlaanderen" was, leuk. Het was vooral tof om te zien dat mensen reageerden op hetgeen in de vergadering gezegd werd. Zo zie je maar dat beleid niet ver van de bevolking hoeft te staan." besluit Vande Reyde.

Cedric Beerten, die al meer dan dertig vergaderingen op rij in het publiek zit, was zeer opgetogen met dit succes. "In de zaal zaten 20 mensen. Dat is zowat het gemiddelde. Met onze livestream hebben we daar een honderdvoud van bereikt. Dat is de kracht van moderne communicatie via social media. De burgemeester gaf aan dat het stadsbestuur erover nadenkt om het initiatief in de toekomst verder te zetten. Dat is fijn om te horen."

Lees hier eerdere artikels in het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Maurits Vande Reyde, Cedric Beerten en Sam T'Joen.


Er kwamen heel wat reacties binnen tijdens de live uitzendingen van inwoners.


Denk mee, doe mee.

Nieuwe ideeën voor een transparant bestuur? Laat ons jouw suggesties weten. Samen gaan we voor een open Diest en haar gemeenten.

Fout: Contact formulier niet gevonden.


Mensen van en voor een Open Diest

[show-team category='open-diest' layout='grid' style='img-square,text-left,img-above,6-columns,white-card-theme' display='name,photo,social,position,location']