Van plan vuurwerk te gebruiken? Lees eerst dit.

Maandag is het oudjaar.  Vuurwerk mocht daar in het verleden vaak niet bij ontbreken. Het politiereglement laat het afsteken van vuurwerk in Diest echter niet toe. De administratieve geldboete kan oplopen tot 250 euro.

Waarom is dit zo?

Onnodig verbieden is geen goede zaak. We willen dat iedereen uitbundig de overgang van oud naar nieuw kan vieren. Wie vuurwerk afstak in het verleden, is voor ons daarom ook geen cirmineel.

Het is echter wel zo dat vuurwerk zeer gevaarlijk kan zijn. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken mee. Dat treft dikwijls niet alleen de mensen die het gebruiken. Vaak zijn het buren of omstaanders die het slachtoffer zijn.

Uit wetenschappelijke testen blijkt bovendien dat vuurwerk zeer beangstigend is voor dieren. De knallen en flitsen hebben een sterke werking op onze viervoeters. Vaak lopen ze in paniek weg, met alle fatale gevolgen vandien. Voor ons is dierenwelzijn enorm belangrijk.

Tenslotte is vuurwerk ook erg vervuilend voor onze straten. De schadelijke stoffen in onverbrande resten van vuurwerk en in de kleine stofdeeltjes, dalen neer en komen dan vooral in de bodem terecht. Het gaat dan om schadelijke zware metalen, zoals koper, barium,strontium en antimoon, en in het geval van illegaal vuurwerk mogelijk ook cadmium.

Omwille van deze redenen is er de voorbije jaren vanuit inwoners de vraag gekomen om vuurwerk te vervangen door alternatieven.

 

Wat zijn de alternatieven?

Er zijn er enorm veel. Op onze Grote Markt is er bijvoorbeeld een lichtspektakel, muziek en een plaats waar je heel veel mensen kan ontmoeten en we samen 2019 kunnen instappen.

Wil je liever thuis blijven vieren, kan dat natuurlijk ook. Vuurwerkverkopers zijn de laatste jaren massaal overgestapt naar betere alternatieven. Zo zijn er confetiekannonen, lampionnen en laserbeamers. Die brengen dezelfde sfeer als vuurwerk, zonder de nadelen.

 

Maak er alvast een fijne gezellige feestavond van. Hou het veilig thuis en op de weg en hopelijk zien we elkaar snel.

Tot 2019! 👍