Proefproject fietsboxen

In het centrum van de stad hebben bewoners vaak geen ruimte om een fiets te stallen. Daarom namen we het plaatsen van fietsboxen op in ons verkiezingsprogramma voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. We zijn dan ook heel blij nu het stadsbestuur een proefproject heeft aangekondigd.

Burgemeester De Graef, bevoegd voor mobiliteit, legt uit: “fietsboxen zijn afsluitbare, overdekte fietsbergplaatsen. In elke box is ruimte voor vijf fietsen.” Fietsen kunnen dus veilig afgesloten staan en de stoepen in het centrum komen meer vrij. 

“We plaatsen in juni 2019 gedurende zes maanden een fietsbox op de Veemarkt,” klinkt het bij de burgemeester. “Nadien evalueren we het gebruik ervan. Als dit proefproject succesvol blijkt, blijft de fietsbox staan.”  

Maar er wordt ook al verder in de toekomst gekeken. Inwoners die geïnteresseerd zijn in een fietsbox bij hun in de buurt, kunnen dit sinds 24 april doorgeven via een online formulier. Op basis van die informatie wordt bekeken waar er na het proefproject nog bijkomende fietsboxen geplaatst kunnen worden. Ook de mogelijkheden in de dorpskernen worden daarbij bekeken. 

Maar hoe werkt zo’n fietsbox nu precies? “Tijdens het proefproject is het gebruik gratis,” klinkt het. “Nadien betaal je 30 euro per jaar voor de huur van één fietsparkeerplaats in de fietsbox.” Per domicilieadres kunnen twee parkeerplaatsen aangevraagd worden. “Op die manier kan een box altijd door minstens drie gezinnen gebruikt worden,” aldus De Graef. 

Ben je ook geïnteresseerd in een fietsbox bij jou in de buurt? Laat het weten via dit invulformulier.