Grotere terrassen in Diest tijdens zomer.

Grote markt wordt autovrij in zomerweekends 

De uitgebreide terrassen in de zomer keren in Diest voortaan jaarlijks terug. De beleving in de zomer wordt opgevoerd. De Grote Markt wordt daarvoor autovrij gemaakt tijdens de weekends in de zomermaanden. (lees hieronder verder)

Onze schepen van lokale economie Maurits Vande Reyde (Open Diest) legde de zomerbeleving uit op het nationale VRT journaal.


De uitgebreide horecaterrassen in de zomer keren in Diest voortaan jaarlijks terug. De bedoeling daarvan is om voor nog meer zomerbeleving te zorgen in onze stad en gemeenten. Daarvoor komen ook nieuwe regels om de grotere terrassen een uniform uiterlijk te geven en te zorgen dat de toegankelijkheid voor onder meer mensen met een beperking goed blijft.

De uitgebreide horecaterrassen zullen voortaan elke zomerperiode toegelaten worden. Van 1 mei tot en met 2 oktober zullen cafés en restaurants meer terrasruimte kunnen gebruiken. De uitgebreide zomerterrassen kwamen er voor het eerst in de zomer van 2020, toen als een veiligheidsmaatregel in de strijd tegen corona. Nu wordt die regeling dus permanent.

“De reacties over de uitgebreide terrassen de voorbije twee zomers waren zeer positief. Het zorgde voor extra sfeer en gezelligheid tijdens de zomerperiode. Mensen snakten naar zomerbeleving in eigen streek."

- Schepen lokale economie Maurits Vande Reyde (Open Diest)

Zomerbeleving in eigen streek

“De reacties over de uitgebreide terrassen de voorbije twee zomers waren zeer positief”, zegt schepen van Lokale economie en Toegankelijkheid Maurits Vande Reyde (Open Diest). “Het zorgde voor extra sfeer en gezelligheid tijdens de zomerperiode. Mensen snakten naar zomerbeleving in eigen streek. De uitgebreide terrassen geven die beleving, samen met alle andere stadsactiviteiten, een extra dimensie. Er kwam van inwoners en bezoekers dan ook veel vraag om de uitgebreide terrassen voort te zetten. Daarom dat we de regeling nu blijvend maken, voor deze en komende zomers.”

Grote Markt autovrij tijdens de zomerweekends

Tijdens de weekends in de zomermaanden zal de Grote Markt daarvoor ook autovrij gemaakt worden. Daardoor kan er extra zomeranimatie gedaan worden. Auto's kunnen daarbij nog steeds de stad in langs de twee grote invalswegen. De zone op de Grote Markt zal daarbij autovrij zijn.

Toegankelijkheid

Horeca-uitbaters zullen voortaan wel betalen voor de extra terrasruimte. Tijdens de coronaperiode werd de volledige terrasbelasting nog kwijtgescholden, als steun voor de toen zwaar getroffen horeca. De terrasconstructies zullen bovendien uniform van kleur en vorm moeten zijn, zodat ze een mooi geheel vormen. Ook de verkeerssituatie verandert ten opzichte van vorige jaren. Er komt geen voetgangerszone meer op de rijweg, zoals de voorbije zomers het geval was. “We zagen dat de toegankelijkheid voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel op sommige plaatsen niet optimaal was. Daar hebben we uit geleerd. Samen met de horeca hebben we daarom een plan gemaakt waarbij de terrassen uitgebreid kunnen worden en de toegankelijkheid goed blijft".


Open diest: onze mensen

Onze burgemeester en schepenen

Christophe De Graef

Burgemeester. Algemene coördinatie, openbare veiligheid, communicatie en participatie, dienstverlening, openbaar domein en mobiliteit

Pascale Vanaudenhove

Schepen personeel, onderwijs, kunst- en muziekacademie, kinderopvang, burgerzaken, dierenwelzijn en jongerenontwikkeling

Maurits Vande Reyde

Schepen van toegankelijkheid, financiën, economie, smart city, citymarketing en toegankelijkheid

Rick Brans

Schepen van ruimtelijke planning/omgeving, milieu/duurzaamheid, jeugd en sport

Denk mee, doe mee.

Open Diest staat open voor iedereen. Laat ons weten wat er bij jou leeft in Schaffen, Deurne, Kaggevinne, Molenstede, Diest en Webbekom. Wil je meedoen met Open Diest? Aarzel niet ons te contacteren.


  Onze gemeenteraadsleden

  Danielle Bosmans

  Gemeenteraadslid

  Marina Lambrechts

  Gemeenteraadslid

  Mario Versavel

  Gemeenteraadslid - Fractievoorzitter

  Sabine Meyssen

  Gemeenteraadslid

  Onze leden van het Bijzonder comité voor de sociale dienst

   

  Onze bestuursleden