Een schepen voor dierenwelzijn is nodig.

Als het van ons afhangt, komt er een schepen voor dierenwelzijn.

We willen de komende jaren uitgroeien tot een échte diervriendelijke gemeente.  Daarvoor is een strategisch beleid nodig. Zaken als dierenmishandeling moeten streng opgevolgd worden.

In 95 andere Belgische gemeenten is er daarom een schepen van dierenwelzijn. Ook de provincie Vlaams-Brabant vraagt gemeenten om een schepen voor dierenwelzijn aan te stellen. Tijd om dat bij ons dus ook te doen.

 


Waarom een schepen van dierenwelzijn?

Een schepen voor dierenwelzijn is nodig voor de uitwerking van een écht strategisch beleid rond dierenwelzijn in onze gemeente. Zo worden diervriendelijke normen duidelijk vertaald in het beleid.

Er gebeuren vandaag al veel acties rond dierenwelzijn. Deze moeten we zeker behouden en nog versterken de komende jaren. Door ze te bundelen in één bevoegdheid kan dat. Zo worden we een echte, diervriendelijke gemeente.

Wat zal er in het takenpakket zitten van een schepen van dierenwelzijn? We keken naar de vele voorbeelden in andere gemeenten en de aanbevelingen van de provincie Vlaams-Brabant. Een schepen voor dierenwelzijn zorgt voor volgende dingen:

  • De verwaarlozing of misbruik van dieren opsporen en bestraffen, in samenwerking met de veiligheidsdiensten. Wist je bijvoorbeeld dat veel klachten en boetes voor dierenmishandeling in ons land niet opgevolgd worden?
  • Het zwerfkattenbeleid en sterilisatiecampagnes verder uitbouwen in samenwerking met expertisecentra;
  • De bestrijding van de overpopulatie van duiven aanpakken.
  • Een hondenbeleid met aandacht voor goed onderhouden uitloop-en afkoelingsplaatsen. Zo kan ook de overlast van hondenpoep verminderd worden.
  • Een beleid rond circussen en kermissen.
  • Het uitbouwen van diervriendelijke initatieven, zoals bijvoorbeeld bijenvriendelijke gemeente en huisdierensticker voor de brandweer.
  • Duidelijke communicatie rond dierenwelzijn aan inwoners, ondermeer via sociale media.
  • Informatie en kennis over dierenwelzijn bevorderen, bijvoorbeeld in samenwerking met onze vele scholen.

Om al deze taken te combineren is er strategische visie en beleid nodig. Een schepen van dierenwelzijn zorgt daarvoor. Zo komt dierenwelzijn op de politieke agenda te staan. 

 

Een extra schepen erbij dan?

Neen. De bevoegdheid van dierenwelzijn zal gecombineerd worden met andere bevoegdheden. Er moet hiervoor dus geen extra schepenambt komen.

Wat we eerder al mogelijk maakten voor onze dieren:

Een huisdierensticker voor de brandweer

Een goed onderhouden hondenweide.


Onze mensen gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2018 

[show-team category='open-diest' layout='table' style='img-circle,text-left,odd-colored' display='name,photo,location,social']

 


Provincieverkiezingen Vlaams-Brabant 14 oktober 2018

[show-team category='provincie' layout='table' style='img-circle,text-left,odd-colored' display='name,photo,location,social']