Diest en onze gemeenten worden stap voor stap toegankelijk

Toegankelijkheid gaat over dagelijkse vrijheid van een grote groep mensen.

We willen dat alle stoepen, straten, pleinen, stations en openbare gebouwen begaanbaar zijn voor iedereen. Dat is een goede zaak voor iedereen, of je nu een beperking, tijdelijke blessure, kinderwagen of wat dan ook hebt.

Sinds 2018 hebben we met Maurits Vande Reyde daarom ook een schepen van toegankelijkheid.

Het zal tijd vergen om heel Diest en onze gemeenten helemaal toegankelijk maken. Zeggen dat we dit op vijf jaar gaan doen, zou een leugen zijn. Wat we wel doen: bij alles steeds aandacht hebben voor toegankelijkheid. Zoals bij elke heraanleg van stoepen, plein en gebouwen. Zo maken we Diest en onze gemeenten stap voor stap toegankelijk. Het is een evolutie waar we in alles wat we doen aandacht voor hebben. 

- Maurits Vande Reyde, schepen toegankelijkheid Diest


Wat we in het kort doen:

  • Bij alle openbare werken is er nu een toegankelijkheidstoets verplicht. Daarin wordt op voorhand nagekeken hoe straten, stoepen, pleinen enzoverder toegankelijk zijn voor iedereen.
  • We maken op die manier bijvoorbeeld al de sportinfrastructuur, winkelwandelzone en stationsomgeving volledig toegankelijk. Bij elke nieuwe werken, zoals bijvoorbeeld de Citadel in de toekomst, wordt Diest weer een stap meer toegankelijk.
  • Daarnaast werken we ook aan bewustmaking (bijvoorbeeld: toegankelijkheid van café's, winkels, openbare toiletten) en steunen we tal van initatieven in Diest van en voor mensen die bezig zijn met een betere toegankelijkheid.

Toegankelijkheid betekent dagelijkse vrijheid voor een grote groep mensen. Door er op voorhand goed over na te denken, kan je onze stad en gemeenten stap voor stap volledig toegankelijk maken. Dat bespaart ons achteraf dure aanpassingen. 

- Marina Lambrechts, gemeenteraadslid

Maurits Vande Reyde, schepen toegankelijkheid, op bezoek in school buitengewoon onderwijs De Bremberg in Molenstede


De Winkelwandelzone in Diest is een goed voorbeeld hoe we toegankelijkheid in de praktijk omzetten.

Deze zone was slecht toegankelijk door de slechte staat van het wegdek en het ontbreken van geleidingselementen. Tijdens de werken is er vanaf dag één volop rekening gehouden met de toegankelijkheid, zodat de zone begaanbaar is voor iedereen.

 


Ook de stationszone wordt volledig toegankelijk.

Ken je deze file bij de voetgangerstunnel van het station in Diest? Die is binnenkort verleden tijd. We zijn momenteel van heel de omgeving één van de meest toegankelijke stations van Vlaanderen aan het maken.

👉 Het plein met de toegankelijke bushalten van De Lijn is al geopend.
👉 Momenteel zijn de werken aan het stationsplein zelf bezig. Dat wordt een volledig toegankelijk plein, met rustpunten en veel groen.
👉 Tijdens de werken kan je het station bereiken via de toegankelijke route aan de kant van de NMBS-parking. Er zijn daar ook 7 parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Na de werken komen er 11 parkeerplaatsen voor mensen met een handicap aan de kant van de fietsstalling.
👉 Daarna volgt een grondige renovatie van het station zelf. De perrons worden verhoogd, zodat mensen met bijvoorbeeld een rolstoel zelfstandig de trein kunnen nemen. Er komen ook liften en trappen naar de voetgangersbrug.
👉 De files op spitsuren aan de tunnel zijn daarmee verleden tijd. Ook de tunnel zelf, die momenteel in erbarmelijke staat is, wordt volledig vernieuwd. Deze werken zullen volledig klaar zijn in 2024.


Alle speeltuinen in Diest en onze gemeenten worden helemaal toegankelijk gemaakt. We zijn al van start gegaan met de nieuwe speeltuin in de Warande. De rest volgt nu. We werken ook aan ons aanbod voor G-sporters.

 


Daarnaast voeren we in Kaggevinne, Molenstede, Schaffen, Webbekom, Diest en Deurne geregeld toegankelijkheidswandelingen uit. We zorgen er ook voor dat al onze info (zoals bijvoorbeeld op de website) bruikbaar is voor iedereen. En samen met onze handelaars, horeca en culturele wereld in Diest, maken we openbare gebouwen maximaal toegankelijk.


Onze burgemeester en schepenen

Christophe De Graef

Burgemeester. Algemene coördinatie, openbare veiligheid, communicatie en participatie, dienstverlening, openbaar domein en mobiliteit

Pascale Vanaudenhove

Schepen personeel, onderwijs, kunst- en muziekacademie, kinderopvang, burgerzaken, dierenwelzijn en jongerenontwikkeling

Maurits Vande Reyde

Schepen van toegankelijkheid, financiën, economie, smart city, citymarketing en toegankelijkheid

Rick Brans

Schepen van ruimtelijke planning/omgeving, milieu/duurzaamheid, jeugd en sport

Onze gemeenteraadsleden

Danielle Bosmans

Gemeenteraadslid

Marina Lambrechts

Gemeenteraadslid

Mario Versavel

Gemeenteraadslid - Fractievoorzitter

Sabine Meyssen

Gemeenteraadslid

Onze leden van het Bijzonder comité voor de sociale dienst

Onze bestuursleden

Bruno Roten

Bestuurslid

Yannick Goemaere

Voorzitter Open Diest

Nadine Verboven

Bestuurslid

Charlotte Verhamme

Bestuurslid

Lily-Anne Putseys

Bestuurslid

Sofie Priem

Bestuurslid

Elise Punie

Bestuurslid

Kenny Lauwers

Bestuurslid

Kris Hanne

Bestuurslid

Duzgun Demir

Bestuurslid

Anne-Marie Daris

Bestuurslid

Ilse Cels

Bestuurslid

An Baraitre

Bestuurslid

Willy Segers

Bestuurslid

Ercan Ilbay

Bestuurslid

Denk mee, doe mee.

Wil je mee werken aan de toekomst van Kaggevinne, Molenstede, Webbekom, Deurne, Schaffen en Diest? Suggesties voor veilige mobiliteit? Een idee voor de lokale handel een boost te geven? Slechte wegen of overdreven snelheid  bij jouw in de buurt? Toekomstplannen voor de Citadel? Laat het ons allemaal weten. Actief meedoen met Open Diest of gewoon vrijblijvend je gedacht zeggen: alles kan. Tot gauw.