Een veilige stad en gemeenten

Het veiligheidsgevoel moet omhoog.

  • Slimme ANPR-camera’s, die nummerplaten herkennen, langs de invalswegen naar Diest en haar gemeenten plaatsen. Zo ontstaat er een strategisch cameraschild om criminaliteit op te sporten en af te schrikken.  
  • Buurtinformatienetwerken (BIN's) opstarten en actief promoten. Dat zijn samenwerkingen tussen buurtbewoners en de lokale politie, waarin informatie makkelijk wordt uitgewisseld.
  • Stadswachten herinvoeren, die bijvoorbeeld meldingen van sluikstorten of verdacht gedrag snel kunnen doorgeven.
  • Moderne communicatiemiddelen om snel meldingen aan veiligheidsdiensten te doen, zoals bijvoorbeeld Whatsapp-veiligheidsgroepen.

Wij willen moderne en slimme camerabewaking op de invalswegen. Niet om iedereen in de gaten te houden, wel om gericht criminaliteit tegen te gaan.


Recente standpunten rond veiligheid.

[ess_grid alias="veiligheid"]


Veiligheid is een basisrecht.

Met camera’s daalt criminaliteit spectaculair in andere gemeenten. Slimme camera’s voor een veilige gemeente: waar wachten we nog op? Uit onze huisbezoeken blijkt dat 84% van de bevraagden voorstander is van camera’s om criminaliteit aan te pakken.

Een veilig Diest, dat wil iedereen. Moderne camera’s maken daarbij een verschil. Wij willen een drastische daling van vandalisme en criminaliteit. Het installeren van ANPR-camera’s op de belangrijkste invalswegen van
onze stad zijn hiervoor nodig. Niet om iedereen in de gaten te houden. Wel om te gebruiken wanneer het nodig is. Deze camera’s leveren resultaat op. In andere gemeenten daalden de inbraken met meer dan 40% door het plaatsen van deze camera’s. Dat moet in Diest en haar gemeenten toch ook kunnen?

Het is trouwens niet enkel technologie die ons kan helpen. We willen mensen ook meer betrekken om de eigen buurt veilig te maken. Daarvoor willen we buurtinformatie-netwerken
(kortom: BIN’s) in het leven roepen. Een BIN is een overleg tussen mensen in een bepaalde wijk of straat. Via Whatsapp of op andere manieren kunnen ze tips uitwisselen met de politie. Zo weten zij meer dan wat ze zien op hun patrouille. Veiligheid wordt daarmee een zaak waar iedere Diestenaar aan kan meehelpen.

We deden deze voorstellen al vaak op de gemeenteraad. Helaas vond het huidig stadsbestuur ze nog niet de moeite waard om het actief te promoten. Wij denken dat het wel nodig is. Met moderne camerabewaking en BIN’s maken we van Diest en haar gemeenten een veilige plek.

Betere bewaking en identiteitscontrole op de Halve Maan: absoluut nodig.


Betere communicatie tussen politie en burger via Whatsapp-buurt preventie: in andere gemeenten al ingeburgerd, binnenkort hopelijk ook bij ons.


Onze mensen gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2018 

[show-team category='open-diest' layout='table' style='img-circle,text-left,odd-colored' display='name,photo,location,social']

 


Provincieverkiezingen Vlaams-Brabant 14 oktober 2018

[show-team category='provincie' layout='table' style='img-circle,text-left,odd-colored' display='name,photo,location,social']