Een veilige stad en gemeenten

Het veiligheidsgevoel moet omhoog.

 • Slimme ANPR-camera’s, die nummerplaten herkennen, langs de invalswegen naar Diest en haar gemeenten plaatsen. Zo ontstaat er een strategisch cameraschild om criminaliteit op te sporten en af te schrikken.  
 • Buurtinformatienetwerken (BIN's) opstarten en actief promoten. Dat zijn samenwerkingen tussen buurtbewoners en de lokale politie, waarin informatie makkelijk wordt uitgewisseld.
 • Stadswachten herinvoeren, die bijvoorbeeld meldingen van sluikstorten of verdacht gedrag snel kunnen doorgeven.
 • Moderne communicatiemiddelen om snel meldingen aan veiligheidsdiensten te doen, zoals bijvoorbeeld Whatsapp-veiligheidsgroepen.

Wij willen moderne en slimme camerabewaking op de invalswegen. Niet om iedereen in de gaten te houden, wel om gericht criminaliteit tegen te gaan.


Recente standpunten rond veiligheid.

 • Lees verder
  ANPR-camera's tegen diefstallen
  Gemeenteraadslid Rick Brans maakt zich ongerust over de diefstalcijfers in Diest en deelgemeenten. "Op zeer regelmatige basis worden nog die...
 • Lees verder
  Veiligheid in Diest meer aandacht nodig
  Interpellatie GR van 30 januari 2017 aangaande de veiligheidssituatie in Diest  Geachte heer Burgemeester, Voorzitter,Beste collega's,De vei...
 • Lees verder
  Inzetten op buurtinformatienetwerken voor meer veiligheid
  Interpellatie GR van 28 november 2016 aangaande buurtinformatienetwerk (BIN)  Aan de Heer Jan LaurysBurgemeester – Voorzitter GemeenteraadGr...


Veiligheid is een basisrecht.

Met camera’s daalt criminaliteit spectaculair in andere gemeenten. Slimme camera’s voor een veilige gemeente: waar wachten we nog op? Uit onze huisbezoeken blijkt dat 84% van de bevraagden voorstander is van camera’s om criminaliteit aan te pakken.

Een veilig Diest, dat wil iedereen. Moderne camera’s maken daarbij een verschil. Wij willen een drastische daling van vandalisme en criminaliteit. Het installeren van ANPR-camera’s op de belangrijkste invalswegen van
onze stad zijn hiervoor nodig. Niet om iedereen in de gaten te houden. Wel om te gebruiken wanneer het nodig is. Deze camera’s leveren resultaat op. In andere gemeenten daalden de inbraken met meer dan 40% door het plaatsen van deze camera’s. Dat moet in Diest en haar gemeenten toch ook kunnen?

Het is trouwens niet enkel technologie die ons kan helpen. We willen mensen ook meer betrekken om de eigen buurt veilig te maken. Daarvoor willen we buurtinformatie-netwerken
(kortom: BIN’s) in het leven roepen. Een BIN is een overleg tussen mensen in een bepaalde wijk of straat. Via Whatsapp of op andere manieren kunnen ze tips uitwisselen met de politie. Zo weten zij meer dan wat ze zien op hun patrouille. Veiligheid wordt daarmee een zaak waar iedere Diestenaar aan kan meehelpen.

We deden deze voorstellen al vaak op de gemeenteraad. Helaas vond het huidig stadsbestuur ze nog niet de moeite waard om het actief te promoten. Wij denken dat het wel nodig is. Met moderne camerabewaking en BIN’s maken we van Diest en haar gemeenten een veilige plek.

Betere bewaking en identiteitscontrole op de Halve Maan: absoluut nodig.


Betere communicatie tussen politie en burger via Whatsapp-buurt preventie: in andere gemeenten al ingeburgerd, binnenkort hopelijk ook bij ons.


Onze mensen gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2018 

1. DE GRAEF Christophe
Diest
2. VANAUDENHOVE Pascale
Schaffen
3. BRANS Rick
Diest
4 MEYSSEN Sabine
Kaggevinne
5. VANROMPAY Silke
Diest
6. VANDE REYDE Maurits
Diest
7. BEERTEN Cedric
Diest
8. CELS Ilse
Molenstede
9. WUYTS Gunther
Diest
10. PUTSEYS Lily-Anne
Diest
11. DEMIR Duzgun
Diest
12. BARAITRE An
Molenstede
13. VERBOVEN Nadine
Diest
14. HANNE Kris
Diest
15. T’JOEN Sam
Diest
16. GEERINCKX Kristel
Schaffen
17. DYCKMANS Francoise
Diest
18. STALMANS Annie
Schaffen
19. GRUTMAN Adolphe
Kaggevinne
20. LAUWERS Kenny
Schaffen
21. GOEMAERE Yannick
Diest
22. PUNIE Elise
Diest
23. PUT Stef
Molenstede
24. JORDENS Harry
Diest
25. VERSAVEL Mario
Molenstede
26. LAMBRECHTS Marina
Schaffen
27. GHEYSKENS Danielle
Schaffen

 


Provincieverkiezingen Vlaams-Brabant 14 oktober 2018

Maurits Vande Reyde
Diest