Een veilige stad en gemeenten

Het veiligheidsgevoel moet omhoog.

 • Slimme ANPR-camera’s, die nummerplaten herkennen, langs de invalswegen naar Diest en haar gemeenten plaatsen. Zo ontstaat er een strategisch cameraschild om criminaliteit op te sporten en af te schrikken.  
 • Buurtinformatienetwerken (BIN's) opstarten en actief promoten. Dat zijn samenwerkingen tussen buurtbewoners en de lokale politie, waarin informatie makkelijk wordt uitgewisseld.
 • Stadswachten herinvoeren, die bijvoorbeeld meldingen van sluikstorten of verdacht gedrag snel kunnen doorgeven.
 • Moderne communicatiemiddelen om snel meldingen aan veiligheidsdiensten te doen, zoals bijvoorbeeld Whatsapp-veiligheidsgroepen.

Wij willen moderne en slimme camerabewaking op de invalswegen. Niet om iedereen in de gaten te houden, wel om gericht criminaliteit tegen te gaan.


Recente standpunten rond veiligheid.

 • Lees verder
  ANPR-camera's tegen diefstallen
  Gemeenteraadslid Rick Brans maakt zich ongerust over de diefstalcijfers in Diest en deelgemeenten. "Op zeer regelmatige basis worden nog die...
 • Lees verder
  Veiligheid in Diest meer aandacht nodig
  Interpellatie GR van 30 januari 2017 aangaande de veiligheidssituatie in Diest  Geachte heer Burgemeester, Voorzitter,Beste collega's,De vei...
 • Lees verder
  Inzetten op buurtinformatienetwerken voor meer veiligheid
  Interpellatie GR van 28 november 2016 aangaande buurtinformatienetwerk (BIN)  Aan de Heer Jan LaurysBurgemeester – Voorzitter GemeenteraadGr...


Veiligheid is een basisrecht.

Met camera’s daalt criminaliteit spectaculair in andere gemeenten. Slimme camera’s voor een veilige gemeente: waar wachten we nog op? Uit onze huisbezoeken blijkt dat 84% van de bevraagden voorstander is van camera’s om criminaliteit aan te pakken.

Een veilig Diest, dat wil iedereen. Moderne camera’s maken daarbij een verschil. Wij willen een drastische daling van vandalisme en criminaliteit. Het installeren van ANPR-camera’s op de belangrijkste invalswegen van
onze stad zijn hiervoor nodig. Niet om iedereen in de gaten te houden. Wel om te gebruiken wanneer het nodig is. Deze camera’s leveren resultaat op. In andere gemeenten daalden de inbraken met meer dan 40% door het plaatsen van deze camera’s. Dat moet in Diest en haar gemeenten toch ook kunnen?

Het is trouwens niet enkel technologie die ons kan helpen. We willen mensen ook meer betrekken om de eigen buurt veilig te maken. Daarvoor willen we buurtinformatie-netwerken
(kortom: BIN’s) in het leven roepen. Een BIN is een overleg tussen mensen in een bepaalde wijk of straat. Via Whatsapp of op andere manieren kunnen ze tips uitwisselen met de politie. Zo weten zij meer dan wat ze zien op hun patrouille. Veiligheid wordt daarmee een zaak waar iedere Diestenaar aan kan meehelpen.

We deden deze voorstellen al vaak op de gemeenteraad. Helaas vond het huidig stadsbestuur ze nog niet de moeite waard om het actief te promoten. Wij denken dat het wel nodig is. Met moderne camerabewaking en BIN’s maken we van Diest en haar gemeenten een veilige plek.

Betere bewaking en identiteitscontrole op de Halve Maan: absoluut nodig.


Betere communicatie tussen politie en burger via Whatsapp-buurt preventie: in andere gemeenten al ingeburgerd, binnenkort hopelijk ook bij ons.


Onze mensen gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2018 

Christophe De Graef
Dinsdag van 17 en 19 uur op afspraak
DARIS Annemie
Diest
Bruno Roten
Mario Versavel
Pascale Vanaudenhove
Zaterdag van 11 tot 12 uur of op afspraak
Willy Segers
Schaffen
Sabine Meyssen
Kaggevinne
Rick Brans
Op afspraak
Silke Vanrompay
Diest
VANDE REYDE Maurits
Diest
Cedric Beerten
Diest
Ilse Cels
Molenstede
Gunther Wuyts
PUTSEYS Lily-Anne
Diest
DEMIR Duzgun
Diest
An Baraitre
Molenstede
Nadine Verboven
Diest
Kris Hanne
Diest
Sam T’Joen
Diest
Francoise Dyckmans
Diest
Annie Stalmans
Schaffen
Adolphe Grutman
Kaggevinne
Kenny Lauwers
Schaffen
Yannick Goemaere
Diest
Harry Jordens
Diest
Marina Lambrechts
Schaffen
Danielle Gheyskens
Schaffen

 


Provincieverkiezingen Vlaams-Brabant 14 oktober 2018